M4D Projesi Medya Konferansı / 26-27 Mart’ta
Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi (M4D) Projesi’nin üçüncü uluslararası yıllık konferansı “Haberin ağır bedeli” başlığıyla 26-27 Mart 2022’de Ankara’da toplanıyor.
Türkiye’de haberin bedeli ağırlaşıyor. Her an yargılanma riski yaşayan, tehdit edilen, saldırıya uğrayan pek çok gazeteci sefalet ücretleriyle, her gün fazla mesai yaparak örgütsüz ve güvencesiz çalışıyor, otosansür ve sansürle karşı karşıya kalıyor. Doğru ve gerçek haberin peşindeki gazeteciler dezenformasyon üretmekle suçlanabiliyor, haber üretmenin bedeli ağırlaşıyor.
M4D üçüncü Yıllık Medya Konferansı, gazeteciliğin en önemli sorunlarını masaya yatıracak ve basın ve ifade özgürlüğümüzün düzeyini tespit edecek. Ulusal ve uluslararası meslek örgütleri temsilcileri, gazeteciler ve akademisyenler iki güne yayılan oturumlarla basının en önemli sorunlarına ortak çözüm yolları arayacak.
Konferansa fiziksel katılım kontenjanla sınırlıdır.
Katılma talebi için bu bağlantıdan başvuru yapabilirsiniz:
https://forms.gle/9GQdhhy4pNjhr5ZQA
Konferansı çevrimiçi takip etmek için bu bağlantıdan kaydolabilirsiniz:
https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_tsk87VDeSbOP44ag8i7MLw
(2 gün için de aynı bağlantıdan kayıt yapmanız yeterli.)
Konferans programında neler var?
Program, 25 Mart Cuma günü M4D Projesi’nin üç yıllık döneminin kapanış etkinliği ve yıllık medya konferansı için karşılama resepsiyonu ile başlayacak. Yıllık Medya Konferansı oturumları 26 Mart Cumartesi günü saat 10.00’daki açılış etkinliğiyle birlikte başlayacak.
Açış konuşmalarının ardından M4D Projesi’nin üç yıllık çalışmalarının özeti ve 2021 yılı Medya İzleme Raporu sunulacak. Ayrıca 317 gazetecinin katılımıyla yapılan ve çarpıcı bulgularıyla dikkat çeken 2021 yılı Mesleki Memnuniyet Anketi sonuçları ilk kez kamuoyuna açıklanacak. Konferansta Gazeteciler Cemiyeti’nin “2021 yılı Meslek Onur Ödülü” gazeteci, yazar, iletişimci Hıfzı Topuz’a sunulacak.
Basın ve ifade özgürlüğü iklimi
Yıllık Medya Konferansı’nın ilk oturumu “Basın ve ifade özgürlüğü iklimi” başlığıyla saat 11.30’da başlayacak. Konuk gazeteciler Altan Öymen ve Yılmaz Özdil, gazeteci Nursun Erel’le birlikte Türkiye’de ifade özgürlüğünün fotoğrafını çekecek, katılımcılarla görüşlerini paylaşacak.
Basında özdenetim ve etik ilkeler
Konferansın ilk gününde öğleden sonra oturumları “Medyada özdenetim” başlıklı yuvarlak masa toplantısıyla başlayacak. Özdenetim ihtiyacı ve okur temsilciliği, meslek etiğinde son günlerde artan tartışmalar gazeteci Murat Yetkin’in oturum başkanlığında ele alınacak. Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı gazeteci Kadri Gürsel, akademisyen Dr. Hülya Erarslan, Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ve gazeteci Ünsal Ünlü görüşlerini ve deneyimlerini paylaşacak.
Yerel basının en zor yılı
Yerel basının içinde bulunduğu ekonomik buhran, gazeteci Zeynep Gürcanlı’nın moderatörlüğünde masaya yatırılacak. Prof. Dr. Süleyman İrvan, Basın İlan Kurumu eski Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Gazeteciler Konfederasyonu Başkanvekili Feridun Fazıl Özsoy ve yerel basında görev yapan gazeteciler Anadolu’daki durumu ve çözüm önerilerini paylaşacak.
İfade özgürlüğü ve dezenformasyon
Konferansın ikinci günü olan 27 Mart Pazar günü toplantılar saat 10.30’da başlayacak. “İfade özgürlüğü ve dezenformasyon” başlıklı oturumda İfade Özgürlüğü Derneği kurucularından Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Uluslararası Basın Enstitüsü Başkan Yardımcısı gazeteci Emre Kızılkaya, gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’nun moderatörlüğünde katılımcılara seslenecek. Ardından “Basın özgürlüğü, dezenformasyon ve meslek örgütlerinin bakışı” başlığıyla düzenlenecek oturumda basın meslek örgütleri görüşlerini paylaşacak. Gazeteci Sedat Bozkurt’un yöneteceği toplantıda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Can Güleryüzlü, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş konuşmacı olarak yer alacak. Oturumda dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle hazırlanan yasa teklifiyle ilgili ayrıntılar, meslek örgütlerinin olası yasaya karşı mücadele önerileri ve Türkiye’deki sansür uygulamaları ele alınacak.
Pazar gününün ikinci yarısında haberleri nedeniyle bedel ödeyen beş gazeteci bir araya gelecek. “Haberin Bedeli” raporlarıyla gazeteci davalarını izleyen gazeteci Hayri Demir 2021-22 dönemi gazeteci davalarının bilançosunu sunacak. Kenan Şener’in moderatörlüğünde gazeteciler Seyhan Avşar, Hazal Ocak ve Murat Ağırel deneyimlerini paylaşacak, cezasızlığa, gazeteci yargılamalarındaki hukuk dışı uygulamalara ve çözüm önerilerine değinecek.
Genç gazeteciler için özel oturum
Konferansın ikinci gününde saat 14.30’da genç gazeteciler için özel bir oturum düzenlenecek. Gazetecilikte alternatif ve yeni mesleki eğitim olanaklarını, genç gazetecilere haber eğitimi veren kurumların temsilcileri anlatacak. Gazeteci Özlem Akarsu Çelik’in yöneteceği oturumda, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın çalışmalarını ve haber eğitimindeki dönüşümü Doç. Dr. Tezcan Durna, GC Akademi’yi Dicle Kavak Ekmekçi, TGS Akademi’yi Orhan Şener, Gazete MLSA’yı Barış Altıntaş, Atölye BİA’yı Öznur Subaşı, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin mesleki eğitimlerini Turgay Türker anlatacak.
Konferansın son oturumunda ise M4D Projesi destekleriyle kurulan, büyüyen ya da daha etkili hale gelen haber mecralarından gazeteciler söz alacak, deneyimlerini paylaşacak.
NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle konferans hibrit etkinlik modeliyle gerçekleşecektir. Pandemi önlemleri nedeniyle konferansa fiziksel katılım sayısı 70 ile sınırlandırılmıştır. Açılış resepsiyonunda ise katılımcı sayısı 100 olarak belirlenmiştir. Konferans alanı, sosyal mesafe kurallarına uyacak şekilde düzenlenmiştir. Konferans boyunca katılımcılardan kapalı alanda maske takmaları ve sosyal mesafe kurallarına uymaları beklenmektedir. Konferansın tüm oturumları eş zamanlı olarak çevrimiçi yayınlanacak, Zoom ve Media4 Democracy YouTube kanalı üzerinden izlenebilecektir. Çevrimiçi katılım için sayı sınırlaması bulunmamaktadır.
Konferansta görüşmek dileğiyle,