Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ve Norveç Büyükelçiliği tarafından desteklenen “İnsan Hakları ve Bağımsız Medya Projesi” kapsamında, genç gazetecilere yönelik “Gazeteci Hakları ve gazeteci olarak dava takibi” konusunda çevrim içi eğitim programı düzenlenecek. Eğitime katılmaya hak kazanan genç gazetecilere, gazeteci hakları alanında yaptıkları haberler için telif desteği verilecek. Çevrimiçi eğitim videoları gazeteci ve MLSA Eş Direktörü Barış Altıntaş tarafından hazırlandı. Eğitim programı; gazetecilerin dava/duruşma takibi ve gazeteci hakları konularında bilgi sahibi olmalarını hedefliyor. 30 genç gazetecinin seçileceği programa son başvuru tarihi: 27 Nisan Çarşamba, saat 18:00.
Programın İşleyişi:
Eğitim programına kabul edilen genç gazetecilerden, Gazeteciler Cemiyeti eğitim portalında (https://egitim.gc-tr.org) bulunan “Gazetecilik Mesleğine Genel Bakış” ve “İnsan Hakları Gazeteciliği” eğitim modüllerini izlemeleri bekleniyor. Eğitimlere katılarak haber yapan genç gazetecilerin haberleri Proje Editörünün de katkısıyla, İnsan Hakları ve Bağımsız Medya Projesi (http://humanrights.gc-tr.org/) web sitesi ile Gazeteciler Cemiyeti’nin haber platformu olan 9.Köy (https://9koy.org/) web sitesinde yayınlanacak.
Telif desteği alabilmek için haber/yayın hazırlama ve eğitim videolarını izlemiş olma şartı vardır. Hazırlanacak haber ya da yayınlar için uygun konu başlıkları: gazetecilerin hakları, hak kayıpları, tutuklu/yargılanan gazetecilerin durumları, gazetecilik hakları için yürütülen savunuculuk faaliyetleri, savunuculuk faaliyeti yürüten kurumlar ve yayınladıkları raporlar, gazetecilerin haklarını koruyan veya hak kaybına neden olan yasal düzenlemeler ve bu konularda hazırlanan veri gazeteciliği çalışmaları olmakla birlikte, konular yalnızca bunlar ile sınırlı değildir.
Başvuru Sahibi Kriterleri
– Fiil ehliyetine sahip,
– 35 yaşından küçük,
– Daha önce gazetecilik mesleğini icra etmiş (mesleki tecrübesi olmayan kişiler için İletişim Fakültesi mezunu olma şartı aranmaktadır) ve başvuru yaptığı sırada bir medya kuruluşunda süreli veya süresiz sözleşmesi olmayan, serbest çalışan gazeteciler,
– Türkiye’de ikamet eden gerçek kişiler başvuru yapabilir.
Başvuru:
Programa başvurmak için aşağıdaki forumu doldurabilirsiniz.
https://forms.gle/C5LqSe5vWcqDShUA9
Detaylı bilgi almak isterseniz [email protected] e-posta adresinden bize ulaşabilirsiniz.
Ön görülen eğitim takvimi
- Son başvuru tarihi: 27 Nisan Çarşamba, saat 18:00
- Katılımcılar ve Proje Ekibi ile Zoom Toplantısı: 28 Nisan Perşembe, saat: 11:00
- Eğitim Videolarının Tamamlanması &
Ön Başvuru Formlarının İletilmesi İçin Son Tarih: 13 Mayıs Cuma, saat: 18:00
- Atölye Çalışması: 16 Mayıs Pazartesi (saat duyurulacak)
- Haber Teslimi İçin Son Tarih: 31 Mayıs Salı saat: 18:00